Milyen a tökéletes tornatermi burkolat?

Egy tornateremben a legfőbb dolog, hogy biztonságosan és kényelmesen edzhessünk. Ennek érdekében pedig nem csak a testnevelés órák vagy az edzések során használt eszközök minőségére kell odafigyelnünk. Mint ahogy sok más esetben, itt is az alapoknál érdemes kezdeni, ami egy tornaterem vagy edzőterem esetében nem más, mint a megfelelő burkolat.

A megfelelő tornatermi burkolat ugyanis rengeteg dologban segít. Kényelmesebbé teszi az edzéseket, segít a váratlan balesetek elkerülésében, és a takarítás, karbantartás folyamatát is egyszerűbbé teszi.

Éppen ezért most megmutatjuk azt, hogy mik azok a tulajdonságok, melyekre az ideális edző- vagy tornatermi burkolat kiválasztása során mindenképp oda kell figyelnünk!

Legyen időtálló és masszív

Legyen szó iskolai tornateremről, vagy fitnesz és egyéb sporttermekről, egy valami mindegyik helyiségben megegyezik. Ez nem más, mint hogy az ideális sportolás érdekében ellenálló és masszív padlót igényelnek. A tornatermek burkolata ugyanis nap mint nap erős igénybevételnek van kitéve, függetlenül attól, milyen sporttevékenységet végzünk rajtuk.

Az egyszerű padlóburkolat tehát ebben az esetben nem megfelelő. Karcálló és extrém kopásálló felületre van szükségünk, mely képes ellenállni a folyamatos, aktív terhelésnek.

Tökéletes megoldás lehet például az öntött poliuretán burkolat, mely egyszerre rugalmas, tartós és vízálló, így nem véletlen, hogy a sportpályák multifunkciós burkolása során az egyik legkedveltebb megoldási forma.

Leginkább a labdajátékokhoz szolgáló sportpályák építése során kedvelt, de sokoldalú tulajdonságainak köszönhetően rengeteg sportágban kedvelt megoldásnak számít. De hasonlóan népszerűek az úgynevezett sportparketták is, melyek hasonlóan időtállóak, és rendkívül egyszerűen, gyorsan és hatékonyan takaríthatók.

Legyen biztonságos

Természetesen a jó tornatermi burkolat nem csak kényelmes tartós, de biztonságos is egyben. Csúszás- és tapadásmentes felülete segít megkönnyíteni a mozgást és megakadályozni azt, hogy egy esetleges rossz mozdulat következtében megsérüljünk.

Ez különösen fontos az olyan termekben, ahol a sporttevékenység közben gyakoriak a hirtelen irányváltások és megállások vagy épp, a forgó és ugró mozdulatok. Ezért alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, melyek a pont- és a felület elasztikus burkolatok.

A jó sportburkolat ezen kívül rugalmas szerkezetű anyagból készül, annak érdekében, hogy könnyítse, és ne akadályozza a sportoló mozgását. Valamint rezgéselnyelő tulajdonsággal is rendelkezik, melynek lényege, hogy hatékonyan kímélje a sportolók ízületeit és csökkentse a hosszan tartó mozgásból adódó sportsérülések előfordulásának lehetőségét.

Legyen könnyen tisztítható

A tornatermek burkolása esetén a tartósság mellett az is fontos szempont, hogy könnyen tisztítható megoldást válaszunk. Elég például az iskolai tornatermekre gondolnunk, melyek a nap folyamán szinte folyamatos használatban vannak. Reggeltől délutánig testnevelés órák, délutántól estig különböző edzések, este pedig azok a felnőtt csoportok, akik egy-egy baráti foci- vagy kosármeccsre bérlik ki a helyiséget.

A takarítás így általában a késő esti órákra vagy reggelre marad, ami azt jelenti, hogy gyorsan, mégis hatékonyan kell végeznünk vele. Sok esetben pedig olyan, makacs szennyeződéseket is el kell távolítanunk, mint a cipők által hagyott, fekete csíkok, vagy épp a labda által hagyott, egyéb, nemkívánatos nyomok.

Szerencsére az olyan, modern sportburkolatok, mint az öntött poliuretán vagy a sportparketta már egyszerűen takaríthatók. Egy jó minőségű sportpadlót például két edzés között elég egy száraz moppal is áttörölni, és naponta egyszer, lehetőleg az utolsó aktivitás után nedves ruhával felmosni.

Érdemes azonban tudni azt, hogy a tökéletes tisztaság és a higiénia megőrzése érdekében havonta legalább egyszer érdemes egy nagytakarítást is elvégezni, melynek során a sportburkolatot a megfelelő tisztítószerekkel és mechanikus tisztítókoronggal takarítjuk át.

Ha Önnek is tökéletes sportburkolatra van szüksége

Amennyiben Ön is garantáltan jó minőségű, hosszan tartó és a hatályos jogszabályok értelmében is biztonságos megoldást keres tornaterem vagy fitneszterem burkolására, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Számunkra a legfontosabb, hogy megrendelőink részére mindig a legjobb minőségű munkát, a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtsuk!

Megosztás

Megosztás itt: email
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló blog bejegyzések

Kérdésed van? Árajánlatot szeretnél kérni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!