Mire kell figyelni az atlétikai pálya kialakítása során?

Az atlétikai pályákat mindenki jól ismeri, ha máshonnan nem is, de a televízióból egészen biztosan. Azt azonban már talán kevesen tudják, milyen is egy tökéletes atlétikai pálya a hosszát, kialakítását és burkolatát tekintve.

Éppen ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket érdemes tudni az olyan, profi kivitelezésű atlétikai pályákról, melyeket nem csak a profi sportolók, de a hobbiból mozogni vágyók is kedvükre, biztonságban használhatnak!

Az atlétikai pálya hossza és kialakítása

A klasszikus értelemben vett, szabadtéri atlétikai pálya teljes kerülete általában 400 méter, míg a fedett pályák 200 méteresek. Utóbbi esetben a pálya hossza mellett, a kanyarok dőlésszögére is figyelmet kell fordítani. A beltéri pályákon a kanyarok egy enyhe dőlésszöggel is rendelkeznek, melynek célja, hogy segítsék a versenyzőket a szabadtéri pályákhoz képest szélesebb felületen.

A pályák, beszéljünk akár szabadtéri, akár beltéri megoldásról, általában 4-6-8 sávra oszlanak. A versenyzők ezekben a sávokban egymástól elkülönülve, az óramutató járásával ellentétes irányban futnak. Az atlétikai pálya méretétől függetlenül bármilyen hosszú edzéshez vagy versenyekhez javasolt.

Nem ritka például, hogy 10.000 méteres versenyeket 400 méteres atlétikai pályán rendeznek, ami abban az esetben, ha futóként jól bírjuk a monotonitást, egyáltalán nem jelent problémát. Pláne abban az esetben, ha az általunk használt pálya modern, jó minőségű burkolattal rendelkezik.

Az atlétikai pálya tökéletes borítása: a poliuretán

A tökéletes, szabványoknak megfelelő atlétikai pálya általában rekortán borítású. Nem véletlenül, hiszen a rekortán gumiburkolat több előnnyel is rendelkezik a hagyományos, salakos pályákkal szemben. A rekortán borítású pályáknak nem csak karbantartása egyszerűbb, de használatuk is kényelmesebb és biztonságosabb, továbbá még szöges talpú cipővel is használhatjuk.

A rugalmas kialakítású öntött gumiburkolat ugyanis segít a terhelés egyenletes elosztásában, így garantálja a hatékonyabb energiafelhasználást, valamint az ízületekre nehezedő nyomást is képes hatékonyan minimalizálni. Csúszásmentes és rugalmas aljzatot biztosít a sporttevékenységhez, ilyen módon pedig a rekortán pályán nem csak hatékonyan hozhatjuk ki magunkból a maximumot, de biztosak lehetünk abban, hogy a nem megfelelő talajminőségből adódó sportsérüléseket is effektívebben tudjuk elkerülni.

A helyben öntött gumiburkolat éppen ezért nem csak profi sportolók számára készült pályák kivitelezésére alkalmas. Puha és rugalmas felületének köszönhetően pedig akár azok a sportolók is használhatják, akik egy sérülésből történő regenerálódási folyamat után lépnek újból pályára.

A rekortán mellett előfordul, hogy az atlétikai pályát poliuretánnal burkolják, mely hasonló előnyökkel rendelkezik, és kopásállóságát tekintve is kiemelkedő. A sportolók számára a sebesség és technika szempontjából is tökéletes megoldás, mely hatékonyan javíthatja a sportteljesítményt és egy esetleges esés hatásait is képes a lehető leghatékonyabb módon csökkenteni, ami azt jelenti, hogy jóval kisebb esélyt biztosít a sportsérülésekre, mint például a régimódi, kevésbé biztonságos salakos pályák.

Ha Ön is tökéletes atlétikai pályát szeretne

Amennyiben Ön is garantáltan jó minőségű, hosszan tartó és a hatályos jogszabályok értelmében is tökéletesen biztonságos megoldást keres atlétikai pálya burkolására, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Számunkra a legfontosabb, hogy Ügyfeleink részére mindig a legjobb minőségű munkát és a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtsuk!

Megosztás

Megosztás itt: email
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló blog bejegyzések

Kérdésed van? Árajánlatot szeretnél kérni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!