Milyen a tökéletes kosárlabdapálya?

A kosárlabda olyan sport, mely akkor lehet igazán élvezetes, ha a megfelelő körülmények közt játsszuk. A tökéletes játékélmény érdekében éppen ezért fontos, hogy az adott felület mind kialakítását, mind pedig burkolatát tekintve alkalmas legyen a játékra.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, milyen egy tökéletes kosárlabdapálya méretezése, milyen jelölésekkel rendelkezik, nem utolsó sorban pedig azt, hogy milyen anyagból készül a játékra alkalmas, kényelmes és biztonságos felület.

Mekkora méretű az ideális kosárpálya?

Kosárlabdapálya építése során két alapvető paramétert kell figyelembe venni, ami a pálya hossza és szélessége. A hivatalos európai méret a FIBA nemzetközi szabályainak értelmében 28 méter × 15 méter, ami azt jelenti, hogy az ideális kosárpálya alapterülete 420 négyzetméter. De lehetnek természetesen ettől eltérő kivételek is.

Érdemes például tudni, hogy némileg a hivatalos, amerikai kosárlabdapályák is nagyobbak ennél, hiszen az NBA pályáinak alapterülete 28,65 méter × 15,24 méter. De nem kell a tengeren túlra utazni, hiszen elég csak megnéznünk hazánk közterületen épült sportpályáit. Egyaránt találkozhatunk a szabványos méretnél kisebb, valamint nagyobb kosárlabdapályákkal is.

A túlságosan nagy, a túl kicsi vagy épp a szokatlan formájú pálya csökkenti a játékélményt, és bizonyos határokat átlépve ellehetetleníti azt, hogy a kosárlabdapályát rendeltetésének megfelelően, szabályszerűen használjuk.

Milyen anyagból készülhet a kosárlabdapálya?

Korábban sok közterületen találkozhattunk egyszerű, aszfaltozott kosárpályákkal, melyek egyrészt a jó játékhoz kényelmetlenek, másrészt veszélyesek is. Ezzel szemben a modern pályák felülete ma már olyan rugalmas és biztonságos anyagból is készülhet, mint az öntött gumiburkolat, mely több szempontból is előnyös.

Az öntött gumiburkolat rugalmasságának köszönhetően nem csak abban segít, hogy cipőnk lassabban kopjon, de ízületeinkkel is jóval kíméletesebb, mint a beton, az aszfalt, vagy az egyéb merev felületek.

Arról már nem is beszélve, hogy egy esetleges esés során sem kell attól aggódnunk, hogy súlyosabb sérülést szenvednénk, hiszen a puha burkolaton jóval kisebb ennek esélye.

A gumiborítású pályák ráadásul jó teherbírási képességgel rendelkeznek, télen-nyáron egyaránt rugalmasak, és akár csapadékos időben is jól használhatók. Mindezek mellett pedig karbantartási igényük is alacsony, és a megfelelő odafigyelés mellett hosszú évekig, akár évtizedekig is jó szolgálatot tehetnek. Öntött gumiburkolatú pályát bel- és kültérre egyaránt szoktak használni, a profi kosarasok azonban parkettán játszanak.

Milyen fontos jelölésekkel rendelkezik a jó kosárpálya?

Ahhoz, hogy egy professzionális játékra tervezett kosárpályán szabályosan játszhassunk, az alapvonalakon és oldalvonalakon kívül a felületnek öt, különböző jelöléssel kell rendelkeznie. Ezek az alábbiak: félpálya, középkör, hárompontos vonal, büntető vonal, és a büntető terület.

A félpálya nem más, mint a pálya felét jelölő vonal, mely egy szabvány szerint tervezett pályán mind a két alapvonaltól 14 méterre helyezkedik el. Ennek a vonalnak a középpontjában helyezkedik el a középkör, melynek átmérője 3.6 méter. Itt szokott elkezdődni a játék a labda feldobásával. A hárompontos vonal általában a gyűrűtől 6.75 méterre helyezkedik el. A vonalon kívülről dobott kosarak 3 pontot érnek.

A büntető terület az alapvonaltól mérve 5.79 méter hosszú és 4.8 méter széles, a büntető vonal pedig a palánktól 4.6 méter távolságra található. Ez jelöli azt a helyet, ahonnan a játékosoknak a büntető dobásokat kell elvégezniük.

A játékteret maguk az alapvonalak és oldalvonalak határolják. Ezek a vonalak nem részei a játéktérnek. Fontos azt is megemlíteni, hogy a büntetődobó vonalakat az alapvonalakkal párhuzamosan kell kijelölni.

A vonalak felfestése az öntött gumiburkolat esetén olyan, tartós és időtálló megoldással történik, mely a pályaburkolat anyaga és a biztonságos, gördülékeny játékmenet szempontjából egyaránt ideális.

Ha Önnek is tökéletes sportburkolatra van szüksége

Amennyiben Ön is garantáltan jó minőségű, hosszan tartó és a hatályos jogszabályok értelmében is biztonságos megoldást keres kosárlabdapálya burkolására, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Számunkra a legfontosabb, hogy ügyfeleink részére mindig a legjobb minőségű munkát, a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtsuk!

Megosztás

Megosztás itt: email
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló blog bejegyzések

Kérdésed van? Árajánlatot szeretnél kérni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!