Miért érdemes élőfüves sportpályát építeni?

A futballpályák és egyéb sportpályák esetében örök kérdés, hogy műfüves, élőfüves vagy hibrid megoldást válasszunk. Mindhárom alternatívának megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

Egy korábbi cikkünkben már olvashattak a műfű előnyeiről, ebben a bejegyzésben pedig az élőfű mellett szóló érveket gyűjtöttük egy csokorba. Megmutatjuk továbbá azt is mire kell odafigyelni a karbantartás során.

Miért jó az élőfüves sportpálya?

Az élőfüves megoldás a sportpályák szempontjából több előnnyel is jár. Ezek közül például az egyik, az élő gyep esztétikus megjelenése, mely ezt az alternatívát nem csak mutatóssá, de egyben környezetbaráttá is teszi.

Az élőfüves pálya építése és karbantartása során kizárólag természetes anyagokat használunk, ezzel is biztosítva egészségünk és környezetünk épségének megőrzését.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni azt, hogy az élőfüves pálya olyan kiemelkedő élményt nyújt a játékhoz és a sportoláshoz, melyet a szintetikus megoldás csak nehezen tud pótolni. A látvány mellett a valódi fű érzete is különleges impulzus, mely önmagában is képes emelni a játék színvonalát.

Fontos a fű rendszeres karbantartása

Egész biztos, hogy mindnyájan láttunk már elhanyagolt, használaton kívüli füves futballpályát. Az ilyen területekkel sajnos több gond is akad. Egyrészt nem esztétikusak, másrészt nem felelnek meg a szabályok szerint folytatott játék alapkövetelményeinek sem. Arról már nem is beszélve, hogy biztonsági szempontból nézve is használhatatlanok.

Annak érdekében, hogy az élőfüves futballpálya mindig a maximumot tudja nyújtani és lehetőségünk legyen rajta nem csak hangulatos, de szabályos mérkőzéseket is játszani, a füvet rendszeresen nyírnunk és öntöznünk kell. Továbbá gondoskodni kell többszöri tápanyagutánpótlásról is, felülvetésről, esetenként, ha szükség van rá kezelni kell a gyepet vegyszerrel, lyuggatással, homokszórással, szellőztetéssel stb.

A fűnyírást mi magunk is megoldhatjuk, az öntözés szempontjából azonban elengedhetetlen az automata öntözőrendszer kiépítése. Ez garantálja azt, hogy az élőfű a száraz, nyári napokon is megfelelő mennyiségű vízhez jusson.

A nyírás és öntözés mellett időnként pedig szükség lehet a sportpályák gyepfelületének felújítására is.

A gyepnek mindezek mellett tűrnie kell a szélsőséges hőmérsékletingadozásokat, az esőzéseket és a téli fagyokat is. És nem utolsó sorban azt a hatalmas terhelést is, melyet a folyamatos igénybevétel jelent.

A futballpályák használata során ugyanis a nagy igénybevételnek köszönhetően elkerülhetetlenül tömörödik a talaj. Ez a rendszeres karbantartás hiányában egy idő után a levegő és a víz áramlásának elakadásához vezet. Ez a gyökerek károsodását eredményezi, melynek köszönhetően a gyep nem jut tápanyaghoz, ami gyors kopáshoz, elszíneződéshez és kiszáradáshoz vezethet.

Abban az esetben tehát, ha a karbantartás elmarad, a pálya élettartalma jelentősen csökkenhet. Egy idő után nem csak kevésbé széppé, de akár veszélyessé is válhat. Éppen ezért fontos, hogy mind a telepítés, mind pedig a karbantartás feladatát olyan szakemberekre bízzuk, akik mindent tudnak arról, hogy az élőfüves sportpálya hogyan maradhat sokáig szép és egészséges.

Ha igazán tökéletes játékélményt szeretne

Összességében elmondhatjuk, hogy az esztétikus élőfüves sportpálya fenntarthatósága sok tényezőn múlik és az állapot hosszútávú megőrzése nagy odafigyelést igényel. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy pályánk mindig a megfelelő minőségű alapokra épüljön.

Amennyiben Ön is garantáltan jó minőségű, hosszan tartó és szép gyepszőnyeggel burkolt futballpályát szeretne, vegye fel velünk a kapcsolatot. A COURTINVEST Kft.-nél az élőfüves pályák esetében is mindig a legjobb minőségű munkát, a legmagasabb szintű szolgáltatást kínáljuk ügyfeleink részére!

Megosztás

Megosztás itt: email
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló blog bejegyzések

Kérdésed van? Árajánlatot szeretnél kérni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!