Miért jó megoldás a műfüves sportpálya?

Sportpályák esetében sokakban merül fel a kérdés, hogy milyen borítás az ideális: ha műfüvet, ha valódi füvet, vagy ha hibrid megoldást választunk.

Az igazság az, hogy mindhárom megoldás jó lehet, a választás főként attól függ, hogy milyen mértékben lesz igénybe véve a sportpálya, hiszen a műfüves pályákat folyamatosan lehet terhelni, szemben az élőfüves és hibrid megoldásokkal. Az azonban alapvető tévhit, hogy a műfüves pályák semmilyen karbantartást nem igényelnek.

Ebben a cikkünkben megmutatjuk a műfüves borítás előnyeit és azt, hogy miért lehet egyaránt ideális kisebb, illetve nagyobb sportpályák esetében is.

Miért jó a műfüves futballpálya?

Sokakban merül fel a kérdés, hogy sportpálya kialakítása során a valódi füves, a műfüves vagy a hibrid megoldást válasszák-e. Legtöbben a pálya állandó igénybevétele és az olcsóbb, egyszerűbb, nagy szakértelmet nem igénylő karbantartás miatt döntenek a szintetikus megoldás mellett.

A műfű nagy előnye azonban, hogy folyamatos igénybevétel során sem kopik ki. A pálya könnyen az adott sport által megkövetelt játéktechnikai igényekhez alakítható, valamint magasabb szintű kényelmet, továbbá sérülések elleni védelmet képes nyújtani.

Míg a korábbi utánzatok durvák és kemények voltak, addig mára a modern megoldásoknak köszönhetően a műfű, az olyan sportok számára, mint például a labdarúgás, képes tökéletesen kényelmes, a valódi fűhöz szinte megszólalásig hasonló alternatívát nyújtani. Mindezt kevésbé költséges karbantartás mellett, magasabb személyre szabhatósággal.

Ráadásul a műfüves pályák a környezet szempontjából is jó megoldást jelentenek, hiszen a gumigranulátum gyártása évente több tízmillió tonnával csökkenti a hulladéklerakókban elhelyezett használt gumiabroncsok mennyiségét.

Arról nem is beszélve, hogy a sportpályák építése hozzájárul az emberek rendszeres sporttevékenységének növekedéséhez is.

A műfüves pálya is rendszeres karbantartást igényel

Habár sokan azért döntenek a műfüves borítás mellett, mert a valódi fűvel ellentétben itt nem szükséges a folyamatos nyírás és locsolás, érdemes tudni, hogy a műfüves pályák karbantartását sem szabad elhanyagolni.

Erre a célra persze nem fűnyírót és öntözőberendezést kell használnunk, hanem speciális gépeket, melyek segítenek abban, hogy a borítás sokáig megőrizhesse eredeti állapotát, a pálya pedig biztonságos maradjon és garantálja a zavartalan játékélményt.

A rendszeres, megfelelő karbantartás segít megelőzni a pálya struktúrájának változását, a felszíni egyenetlenségek kialakulását, a talaj bekeményedését és elkerülhetővé teszi az ezekből adódó esetleges sérüléseket.

A műfüves pálya felülete speciális kefékkel tisztítható, időnként pedig szükséges a gumigranulátum és homok pótlása, a feltöltés megfelelő szinten tartása is. Ám erre csak a töltött (homokkal és gumigranulátummal) műfüves pályák esetében van szükség, a töltetlen pályák esetében nem. Ez utóbbi műfüves pálya egyébként a legmodernebb, legdrágább megoldás, továbbá ez hasonlít leginkább az élőfüves pályához.

A lehulló tüskéket, leveleket és szemetet, valamint a pálya szélén megjelenő gyomnövényeket érdemes minél hamarabb eltávolítani annak érdekében, hogy pályánk minél tovább megőrizhesse eredeti állapotát.

A feltöltőanyag egyenletes eloszlása és a fűszálak felállítása érdekében a felületet igénybevételtől függően akár hetente át kell kefézni a kifejezetten erre a célra szolgáló műfüves kefével. A hiányzó töltőanyagot érdemes a lehető leghamarabb pótolnunk, a hosszan tartó állagmegőrzés érdekében pedig fontos, hogy a pályát csak erre a célra alkalmas felszerelésben használjuk.

Abban az esetben, ha a karbantartás elmarad a pálya élettartama jelentősen csökkenhet. Fontos, hogy erre odafigyeljünk, hiszen a rendszeres ápolás biztosítja, hogy a műfüves pálya a lehető leghosszabb ideig használható legyen, az élettartam meghosszabbításával egyidejűleg pedig a befektetésünk is megtérüljön.

Kisebb sportpályákat csak műfüves megoldással építünk, mivel az élő fűvel borított kispályák nem bírják a folyamatos terhelést. Egy műfüves pálya kivitelezése költségesebb, mint egy élőfüvesé, ezért az évek alatt ráfordított karbantartással már közel hasonlóak a költségeink.

Bízzuk a munkát valódi szakemberre!

A megépített pályák használhatósága nagyban függ attól, mekkora szakértelemmel építik meg, és hogyan tartják karban őket. Azonban összességében elmondható, hogy a hozzáértő kezek által épített műfüves focipálya egyszerre tartós és biztonságos megoldás is egyben.

Cégünk többek között műfüves sportpályák, futballpályák építésével, teljes körű kivitelezésével is foglalkozik, melyeket minden esetben a legjobb minőségben valósítunk meg megrendelőink személyre szabott igényei szerint.

Megosztás

Megosztás itt: email
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló blog bejegyzések

Kérdésed van? Árajánlatot szeretnél kérni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!