Hogyan működik a gumiburkolat karbantartása?

Ha sportpályák, futókörök vagy épp játszóterek burkolásáról van szó, az öntött gumi egyre népszerűbb megoldást jelent. Nem véletlenül, hiszen nem csak mutatós és praktikus, de a telepítése is rendkívül egyszerű.

Sokan aggódnak azonban az élettartam miatt, hiszen nem tudják mivel jár egész pontosan az öntött gumiburkolatú pályák karbantartása. A megfelelő odafigyelés mellett pedig ezek a felületek akár hosszú évekig, évtizedekig is képesek lehetnek ellátni feladatukat.

Most megmutatjuk azt, milyen fontos tényezőkre kell odafigyelnünk egy gumiburkolatú pálya karbantartása során és hogyan maximalizálhatjuk annak élettartamát.

A gumiburkolatú pályára is figyelmet kell fordítani

Először is érdemes tudni, hogy a gumiburkolatú pályák karbantartása kevesebb teendővel jár, mint egy műfüves pályáé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne kellene velük foglalkozni.

Fontos, hogy a burkolatot minden veszélyes szennyeződéstől, maró hatású anyagtól, vegyszertől, olajtól, üzemanyagtól védeni kell. Amennyiben ilyen jellegű szennyeződés kerülne a pályára, annak eltávolításáról a lehető leggyorsabban gondoskodnunk kell.

A gumiburkolatú pályák területén a dohányzás minden esetben tilos, egyrészt azért, mert tűzveszélyes, másrészt pedig azért, mert a gumiba taposott hamu és parázs könnyedén kárt tehet a burkolatban.

Éppen ezért étel- és italfogyasztása sem ajánlott a pálya területén. Érdemes továbbá óvakodni a környezetből bekerülő kavicsok, csonthéjas termények, illetve éles tárgyak pályára történő behordásától is.

Reagáljunk időben a szennyeződésekre

Az olyan jellegű szennyeződések, mint a homok, a föld, a salak, a kövek vagy épp a lomb, száraz állapotban könnyen eltávolíthatóak a burkolatról. Minél hamarabb elvégezzük a takarítást, annál kisebb erőfeszítéssel jár a munka.

Azonban a szennyeződés minél hosszabb ideje van a pályán, az eltávolítás annál nehezebb lesz, és egy egyszerű seprű vagy szívó helyett akár magasnyomású tisztítóra is szükségünk lehet hozzá.

A gumiburkolatú pályák felületét érdemes lehet akár legalább hetente egyszer megtisztítani a szennyeződésektől, amennyiben szükség van rá.

Ezen kívül a környezeti sajátosságoktól függően nagyjából 1-3 évente érdemes egy alaptisztítást végezni, mely segít az erősen letapadt szennyeződések eltávolításában és az esetlegesen megrongálódott felület javításában is.

Nem csak a szennyeződésekkel kell megbirkóznunk

Az alapvető szennyeződések mellett előfordulhat a burkolat gyomosodása, nedves és árnyékos helyeken pedig a mohásodás is.

A gyomosodást érdemes minél hamarabb megszüntetnünk, lehetőleg gyomirtó szerek nélkül, környezetbarát megoldás alkalmazásával. Az időszakos és rendszeres tisztítás segít abban, hogy az általában a pályaszéleken fellépő, masszív gyomosodás hatékonyan elkerülhető legyen.

Mohásodás esetén a burkolatot tisztítsuk át magasnyomású tisztítóval, a művelet után maradó vizet pedig lehetőségeink szerint szívjuk fel vagy szárítsuk fel, amennyire lehet.

Fontos a rendeltetésszerű használat

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gumiburkolatú pályák főként arra használhatók, hogy sportoljanak rajtuk. Időszakosan azonban ettől eltérő tevékenységekre, például rendezvények szervezésére is használhatjuk őket, amennyiben erre alkalmas a burkolatunk.

Ilyen esetekben azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a burkolat épsége a lehető legkevésbé sérüljön, és kerüljük a nyomáspontok kialakulását. Padokat, székeket és egyéb eszközöket például kizárólag műanyag védőkupak használatával helyezzünk el rajtuk.

Ha lehetséges, a gumiburkolatot ilyen esetben valamilyen takarófelülettel, például furnérlemez vagy takarófólia segítségével is védjük meg az esetleges sérülésektől.

Ha mindezekre a szempontokra odafigyelünk, biztosak lehetünk abban, hogy gumiburkolatú pályánk hosszú életű lesz, és a megfelelő karbantartás mellett akár 10-15 évig is jó szolgálatot tesz anélkül, hogy komolyabb felújítási munkálatokra szorulna!

Megosztás

Megosztás itt: email
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló blog bejegyzések

Kérdésed van? Árajánlatot szeretnél kérni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!