Miért a rekortán futópálya a legjobb választás?

Futópálya tervezése során fontos, hogy ne csak tartós megoldást válasszunk, de a megfelelő biztonságra és kényelemre egyaránt odafigyeljünk.

Most megmutatjuk azt, miért a rekortán pálya a legjobb döntés, ha korszerű és minimális karbantartási igényű, mégis hosszantartó futópályát szeretnénk építeni!

Mi az a rekortán burkolat?

A rekortán egy helyszínen öntött gumiburkolat, mely eredetileg gumigranulátumból és poliuretánból készül. Maga a „rekortán” szó az anyagot először előállító cég elnevezéséből ered, tehát egy márkanév köznevesült verziója úgy, mint például a nikecell.

A köztudatba az 1972-es müncheni olimpia után került, azóta gyakorlatilag minden szintetikus atlétikapályát rekortán pályának nevezünk.

A rekortán gumiburkolat több előnnyel is rendelkezik a hagyományos, salakos pályákkal szemben és nem csak karbantartásuk egyszerűbb, de használatuk is kényelmesebb és biztonságosabb.

A helyben öntött rekortán burkolat éppen ezért nem csak profi sportolók számára készült pályák kivitelezésére alkalmas. Az összetevők minimális módosításával hosszútávú futókör, iskolai sportpálya vagy akár játszótéri burkolat is készíthető belőle.

Mik a legfontosabb szempontok egy futópálya tervezése esetén?

Hogy kinek mit jelent a tökéletes futópálya, az igényektől függően változó lehet. A felhasználástól függően a méret, a keménység és a jelölések szempontjából egyaránt eltérő.

Egy nagyobb stadionba tervezett futókör esetében fontos lehet például a megfelelő vonalazás, mely segít abban, hogy a futóknak kijelölt szakaszok jól láthatóak és egymástól megfelelő módon szeparáltak legyenek.

A rekortán burkolat esetében nem csak a kialakítás, de a megjelenés is saját igényeinkre szabható, a vonalazás és a számozás is könnyedén, tartós és időtálló módon megoldható.

Keménység szempontjából fontos megemlítenünk, hogy a puhább, rugalmasabb felületek segítenek abban, hogy a futás közben kifejtett energiát kizárólag a mozgásra koncentráljuk, és a túlságosan merev talaj ne “nyelje el” annak nagy részét. A rugalmas kialakítású öntött gumiburkolat segít a terhelés egyenletes elosztásában, ezáltal egyrészt hatékonyabb az energiafelhasználás, másrészt az ízületekre nehezedő nyomás is minimalizálható.

Fontos azonban tudni, hogy a túl puha talaj egy idő után jobban igénybe veszi a lábat. Így hosszabb távokra tervezett pálya esetén érdemes keményebb, míg a rövidebb körökre létesített pálya esetén puhább, rugalmasabb felületet választanunk.

A rekortán legnagyobb előnye az egyszerű karbantarthatóság

Habár az igények sok szempontból változóak lehetnek, egyvalami azonban egészen biztos: mindenki szeretne olyan futópályát, mely nem igényel sok karbantartást, mégis megbízható és kényelmesen használható.

A rekortán pedig épp ilyen megoldás, hiszen az öntött gumival burkolt pályák karbantartása kevesebb feladattal jár, mint egy salakos pályáé.

Fontos, hogy óvjuk a szennyeződéstől, különösen a maró hatású anyagoktól, az olajtól vagy a vegyszerektől, és lehetőleg rendszeresen takarítsuk. Az esetleges sérüléseket a lehető leghamarabb próbáljuk meg javítani, ilyen módon a pálya nem amortizálódik tovább és elkerülhető egy nagyobb, szélesebb körű felújítás.

A megfelelő odafigyelés mellett ugyanis egy jól megépített futópálya vagy futókör akár 15-20 évig is képes hatékonyan ellátni a funkcióját, mielőtt komolyabb felújítást igényelne.

Ha Önnek is tökéletes futópályára van szüksége

Amennyiben Ön is garantáltan jó minőségű, hosszan tartó és tökéletesen biztonságos megoldást keres futópálya burkolására, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Számunkra a legfontosabb, hogy ügyfeleink részére mindig a legjobb minőségű munkát, a legmagasabb szintű szolgáltatást biztosítsuk!

Megosztás

Megosztás itt: email
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló blog bejegyzések

Kérdésed van? Árajánlatot szeretnél kérni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!